kimmoolenaar.reismee.nl

Hello China Project

Ook dit keer heb ik weer veel te vertellen: een vrij grappig verhaal vind ik zelf. Laat ik beginnen bij het einde..Ik ben vanmiddag gearriveerdop de school waar ik de komende twee maanden les ga geven over Sustainable Development. De school, Camford Royal School, ligt afgelegen in het westen van de stad. We werden opgehaald met een busje bij het hotel en vervolgens naar de school gebracht. Er is een primary high, junior high and senior high school op het terrein en een international part. Terwijl ik in de veronderstelling was lieve arme Chinese kindertjes mijn o-zo-aanwezige kennis over duurzame ontwikkeling te vertellen, is vandaag het tegendeel bewezen. Ik ben terecht gekomen op een gigantisch prestigieuze privéschool. Overal hangen advertenties van Oxford, Cambridge, Harvard, Yale e.a. De meeste studenten spreken heel goed engels en weten al veel over duurzaamheid. Ik zit hier samen met Ana en Hana (grappig he?) uit respectievelijk Brazilie en Indonesie op een kamer. Brenton, een jongen uit Canada, zit op een kamer een een van de studenten die overigens net is toegelaten tot Princeton University. Met onze luttele kennis die we net op hebben gedaan tijdens een driedaagse training door AIESEC over Sustainable Development, voelden we ons vandaag met de minuut kleiner worden. Vooral toen we eventjes door de directeur apart werden genomen (PhD Physics Cambridge btw..) om ons te vertellen dat hij verwachtte dat wij, ambitieuze studenten uit het buitenland, ongelofelijk interessante lesprogramma's voorzijn studenten zouden neerzetten. Slik.. Gelukkig hebben we nog een dag (of meer, dat weet niemand..) om ons voor te bereiden en powerpoints te maken. Mijn twee-maanden-iets-doen-in-China wordt dus wrs iets uitdagender dan ik had gedacht, maar ach.. schaffen wir locker, oder?

De laatste dagen van mijn 'toeristenweekje Beijing' waren superleuk! Zo ben ik op woensdag naar het 798 Art District geweest. Dat is, jawel, industrieel erfgoed! Een oud industrieterrein (voor een deel nog in gebruik) wat helemaal is opgepimt tot artterrein. Tal van (kleine) gallerietjes en kunstwerken sierden de omgeving, geweldig! Ik heb het Art District uitgeroepen tot mn favoriete spot in Beijing tot nu toe. Nadeel is dat het redelijk ver uit het centrum ligt en je er met de bus heen moet. Een bus nemen in Beijing is echt iets voor gevorderden. Zelfs lokale AIESECers hier mijden de bus omdat ze vaak verdwaald raken. Maar goed, wie niet waagt, wie niet wint, dus zijn Soof en ik de bus ingestapt en wonder boven wonder in 1 keer goed terechtgekomen. De terugweg was iets minder comfortabel maar daarvoor verwijs ik graag naar de foto!

Op donderdag was de welcomesparty van AIESEC, waarbij we dumplings zouden gaan maken. Het kantoor van AIESEC UIBE was echt compleet het tegenovergestelde van die hier in Nederland, maar het 'feestje' was leuk! Terwijl er in de ene kamer dumplings gemaakt werden, was er in de andere kamer een kaartspel gaande. Ik vroeg aan een paar Chineze jongens of ik mee mocht doen, en dat mocht, maar het was wel een moeilijk kaartspel volgens hen.. Ik heb ze vijf keer op rij ingemaakt! We zijn in totaal met 7 trainees op dit moment. Het zouden er 12 zijn, maar door visumproblemen konden er een paar (nog) niet komen.

Vrijdag, zaterdag en zondag stonden in het teken van de training. Op zijn beurt erg leuk en interessant, maar soms ook heel saai en overbodig. Zo hebben we zaterdag van 9 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds (ja echt 11 uur!) college gehad over duurzame ontwikkeling van een niet al te inspirerende man. Er was twee keer ruimte voor pauze om te eten, afhaalchinees wel te verstaan.Vrijdag en zondag daarentegen waren erg leuk. Het is de bedoeling dat wij ongeveer zeven lessen gaan geven per klas over Sustainable Development. Normale lessen hier in China zijn vaak vrij saai en vooral gericht op het opdoen van kennis om je toets te halen. Onze lessen moeten een wat andere vorm krijgen. We moeten de lessen zo interactief mogelijk inrichten om de studenten zelf te laten denken en enthousiast voor het onderwerp te krijgen. Hiervoor hebben we tientallen verschillende spelletjes, filmpjes, dansjes of noem maar op gekregen om de lessen zo leuk mogelijk te maken. Ik denk dat het een enorme uitdaging wordt, maar ik heb er zin in! Uiteraard was er na de lessen nog tijd om wat gezelligs te doen, dus de Poolse Wodka, Chinese biertjes en Kazachstaanse chocolade zijn volop genuttigd. Tijdens de trainingsdagen kon ik het erg goed vinden met Sofie en een meisje uit Polen, Anna. Helaas zit ik nu niet bij hun op de school ingedeeld en dat vind ik erg jammer. Zeker omdat we hier een avondklok hebben en elke dag om 22.30 binnen moeten zijn. Maar goed, ik zie het wel, een nieuw avontuur wordt het sowieso!

Liefs, Kim

School: Camford Royal School

Address: Sitongbei, South Xiangshan RD, Haidian District, Beijing, China

Zip: 100093

Room: 420

Afke

Woo ben ik echt de eerste die reageert? Vet! Goed verhaal weer! Gaat vast helemaal goedkomen op die school, wel leuk toch, een beetje uitdaging? En hulde voor het industrieel erfgoed, supercool!! Geniet ervan en blijf schrijven!
Veel liefs :).

Eline Breeuwsma

Wow dat zijn wel verassingen waar je voor komt te staan! Ik moet nog maar eens goed na gaan of mijn stage echt wel wordt wat ik er van denk haha ;)
Maar klinkt allemaal echt super vet en wat een volle bussen! Bus 12 om 9.00 's ochtends is er nog niets bij! :P Heel veel geluk en succes! Geniet ervan en ik volg je op de voet!

Job

Dat klinkt als een echte uitdaging Kim! Maar het gaat je vast lukken! Misschien hou je er nog handige contacten aan over bij een vooraanstaande uni...

Soof is ook gesetteld op haar school, samen met de Poolse Anna. Ik geloof dat 'miss Borat' er heel misschien wel mee gaat stoppen...

Succes!

Gr Job

Nicolien

Industrieel efgoed rules!! Meer foto's van lelijke gebouwen graag!

Succes met de avondklok, de lieve chineesjes met uberveel kennis en de strenge profs! Gewoon heel overtuigend doen alsof je alle wijsheid in pacht hebt! Hebben ze ook een uniform trouwens?

Kus

Montsy

Kimmieeeeee!!!! :-D
ik ben nu al fan van je site! Wat super cool om je verhalen te lezen en je fotos te zien!! Zo te horen heb je er nu al een top tijd en dat kan alleen maar beter worden :-D Ik ben nu al benieuwd naar je volgende verhaal!
Xxxx heel veel kusjes!!!

Enika Schulze

Wonderful experience for you. Love to hear your reactions as well. Love, Enika

renske

haha kimmie!! wederom mooi verhaal! en die foto's zien er ook waarachtig mooi uit! we hebben net nog (Nico, Af en ik) een wijntje op je gedronken. Die Chineese wijn, als die er is lekker zoet?;),
Veel succes!!liefs

Maud

Kimmie!! jahoo industrieel erfgoed! haha hebben ze een relatie met water?! haha :P
Wat een uitdaging joh! Ach juist leuk joh, jij kan vet goed stomme dansjes doen! Dat gaat helemaal goed komen!
Liefs

Paulien

Jeetje, jij leeft van dag tot dag Kim, heerlijk! Ik heb even moeten opzoeken wat dumplings precies zijn maar ben weer een heel stuk wijzer. Zo leer je ons ook nog wat met je verhalen :) xjess

Maaike

He Kim! Mooie verhalen, superleuk om te lezen wat je allemaal meemaakt. Succes met voorbereiden voor je lessen en ik hou je in de gaten..
X

Christa

Ben benieuwd hoe je 50 mondige,slimme chinese studenten in toom houdt,terwijl vroeger 3 oppaskinderen al veel was.....Kus c

Anna (Poland;p)

Kim,
wielkie dzi?ki za dodatnie zdjecia jak ?pimy z Brentonem na szkoleniu;p Strasznie ?mieszne;p
Blog sliczny:)
Buziaki:):*